Saker man kan fixa själv

Att hålla bilen i bra skick är något som kan orsaka stora kostnader. För en inte helt ny bil kan det årliga underhållet ibland närma sig belopp i nivåer med att köpa en annan likvärdig bil begagnad.car-do-it-yourselfFinns det något sätt att få ner kostnaderna – till exempel genom att göra det själv? En del reparationer görs bäst av en fackman, men det finns pengar att spara på att själv utföra de enklaste åtgärderna. Med lite tur hittar du de flesta av de saker du behöver på hemorten, men enklast och billigast är att köpa dina bildelar på nätet: med hjälp av ditt registreringsnummer hittar Mekster rätt delar för just din bil.Här är några av de serviceåtgärder och fel som de flesta av oss kan reparera eller fixa själva.

  • Byta olja. Fråga någon på de lokala macken så att du är säker på att du har köpt rätt olja. Sen är processen enkel. Skruva lös oljepluggen på undersidan motorn. När allt runnit ner i uppsamlingskärlet drar du åt på nytt och fyller på olja enligt rekommendation i bilens instruktionsbok. 
  • Byta vindrutetorkare, glödlampor. Dessa inte så svårt att byta själv och din lokale mackföreståndare kan vara dig behjälplig med detta om du känner dig osäker.
  • Byta tändstift. På äldre bilar är det här en enkel match, frågan är när man ska byta? Kolla upp din bils instruktionsbok vilka rekommendationer som finns där. Lyft av tändhatten, skruva lös det gamla tändstiftet och sätt dit det nya. På nyare bilar kan du få skruva lös en del komponenter för att komma åt tändstiftet, till exempel luftfiltret. 
  • Laga rost och stenskott. Som i många andra fall är det grundarbetet som avgör om resultatet blir både snyggt och hållbart. Slipa noga för att få bort all rost, använd sedan roststoppande grundfärg och avsluta med en lack som matchar bilens originalfärg. Enklast är att köpa bättringsfärg av märkesbutiken, även om det blir några tior dyrare.

Enkla åtgärder som du i många fall klarar på kort tid. Förutom att du sparar en massa pengar så är det alltid en speciell känsla att se på sitt avslutade jobb och inse att det var något man klarade av riktigt bra själv.